LA UGT DENUNCIA LA PÈRDUA DE CAPACITAT ADQUISITIVA DELS LLEIDATANS A CAUSA DE LA RETALLADA SALARIAL, QUE EN ALGUNS SOUS HA ARRIBAT FINS AL 35%
La UGT de Catalunya ha presentat aquest matí a Lleida la campanya duta a terme a nivell nacional: “Rescatem els salaris”, amb l’objectiu de recuperar –des de la denúncia, la mobilització, la negociació col•lectiva i els canvis legislatius- el poder adquisitiu que els treballadors i les treballadores han perdut durant els darrers anys de crisi i, fonamentalment, com a conseqüència de la reforma laboral.
El secretari general de Política Sindical, Camil Ros, acompanyat de la secretària general de la UGT-Terres de Lleida, Núria Solé, han coincidit que la crisi, més la reforma laboral i les retallades estan essent fatídiques per al conjunt de la població. Camil Ros calcula que la retallada acumulada de salaris, tant per l’efecte de les reformes laborals –desvinculació de convenis- com per la no actualització d’increments, es situa en una forquilla d’entre el 5 i el 35 per cent –la retallada salarial mitjana pot estar al voltant del 25%-
El responsable de Política Sindical ha posat exemples com la diferència entre treballadors amb contractes temporals i indefinits. “Un treballador indefinit cobrava l’any 2012 una mitjana 25.997 euros, mentre que un de temporal rebia 15.968 euros”, ha dit. En aquest sentit, no es gens estrany la pujada massiva de contractació precària i temporal, en detriment, clarament de la indefinida.
També, preocupant està essent les retallades en el sector de treballadors públics. En total, un 12% de retallada de salaris a la funció pública i part de la concertada. Si hi sumem la congelació de l’IPC durant tota la crisi, la retallada total és del 25%.
Tot plegat fa que la ciutadania hagi perdut, clarament, poder adquisitiu i, d’això, se’n ressent clarament el mercat. La UGT calcula que la ciutadania, des de l’inici de la crisi, ha perdut un 10% de poder adquisitiu.
PROPOSTES
Entre les propostes, Camil Ros ha desgranat, en primer terme, que existeixi el compromís polític per situar el Salari Mínim Interprofessional (S.M.I.) –actualment en els (645,30 euros)- per damunt dels 1.000 euros. També per incrementar el salari mig fins a nivells europeus, i passar dels 1.700 euros actuals a superar els 2.000 euros de salari mig mensual.