Article de Lluïsa Ausàs, secretària de la Dona i Polítiques d’Igualtat de la UGT-Terres de Lleida
Commemorem un any més el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència vers les Dones. I la UGT-Terres de Lleida volem manifestar la nostra més contundent denúncia i rebuig davant qualsevol mena de violència. La violència masclista és una amenaça que atempta contra els drets humans i que manifesta un cop més la desigualtat entre dones i homes que persisteix en la nostra societat. Combatre-la és un requisit d’urgència per avançar cap a una societat més democràtica i igualitària.
El 25 de novembre es posa en relleu que la violència cap a les dones encara és un problema de gran magnitud a tot el món. I que els objectius de lluita contra la discriminació i l’erradicació d’aquestes violències continua sent una exigència, amb la qual països i organismes internacionals estan fermament compromesos. La violència contra les dones és un fenomen global que requereix el compromís permanent del conjunt de la societat civil, administracions i institucions; amb legislacions i canvis en els models educatius i culturals que promoguin el respecte als drets humans i les llibertats fonamentals.
L’acció sindical treballa especialment per la igualtat efectiva entre dones i homes i per al desenvolupament d’iniciatives que fomentin les oportunitats i l’ocupació de les dones. La UGT reivindica de forma prioritària la negociació col·lectiva amb mesures d’acció positiva: els Plans d’Igualtat per difondre i millorar els drets d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes; la inclusió de protocols d’actuació a les empreses i administracions públiques davant dels casos d’assetjament sexual o per raó de sexe; i l’atenció jurídica i sindical a les víctimes d’aquestes agressions. En aquest sentit, volem posar de manifest el gran esforç de recursos humans i materials que estem fent perquè totes les empreses de més de 50 persones treballadores tinguin dissenyat, elaborat i enregistrat un Pla d’Igualtat eficaç.
La violència cap a les dones és un fenomen acumulatiu i que sols quan arriba als seus nivells més alts produeix el rebuig i la denúncia col·lectiva. L’exposició més radical d’aquesta situació es manifesta als llocs de treball amb l’assetjament sexual i per raó de sexe, fent la vida de moltes dones en els seus llocs de treball insuportables; afectant la seva integritat, salut, i de vegades, el seu lloc de treball o vida. L’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe en l’entorn laboral atempta contra un nombre significatiu de drets fonamentals bàsics de la persona, és inadmissible i s’ha de prevenir i abordar adequadament.
L’article 48 de la Llei orgànica 3/2007, del 22 de març, per a la igualtat efectiva entre dones i homes, recull l’obligació per a totes les empreses, sense considerar el seu tamany o sector, de “promoure condicions de treball que evitin l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, i arbitrar procediments específics per prevenir-los i per donar curs a les denúncies o reclamacions que puguin formular els qui n’hagin estat objecte”. És un instrument clau per abordar i tractar el problema, atès que la millor manera d’actuar davant de l’assetjament és preventivament. I una de les formes més efectives de materialitzar aquesta prevenció és l’adquisició d’un compromís ferm de no tolerància.
UGT demanem tolerància zero vers totes les violències masclistes. Així mateix, considerem que s’ha de fer un esforç comú important per part de les administracions i organismes socials implicats per difondre la informació sobre mesures i drets, així com també per garantir plenament el seu ús per part de les treballadores víctimes de violència. Acabar amb les violències que afecten la vida plena de les dones i actuar per erradicar-les està estretament connectat amb la lluita per les desigualtats, igual que ho són també no millorar l’accés al món laboral i les condicions de treball precàries que fan més vulnerables a les dones.
Tant de bo totes les accions i actes que es generen al voltant del 25N s’estenguin cada dia de l’any. És cosa de totes i tots!