Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘#8M: Igualtat o conflicte’

Article de Lluïsa Ausàs, secretària de la Dona i Polítiques d’Igualtat de la UGT-Terres de Lleida
lluisa-ausasEl sindicat UGT-Terres de Lleida tenim com a objectiu prioritari aconseguir la igualtat efectiva, especialment en l’àmbit laboral, i per això ens comprometem a assolir-la a través de les nostres accions diàries. Aquest any ressaltem els avenços produïts en matèria d’igualtat gràcies a la reforma laboral del 2021, fent un primer balanç molt favorable. L’ocupació ha augmentat amb un canvi de tendència cap al contracte indefinit i d’aquest canvi de tendència s’han beneficiat especialment les dones. Tanmateix, encara persisteixen nombrosos problemes, com l’elevat nombre d’aturades de llarga durada.
Esperem que la pujada de l’SMI del 8% també provoqui que es redueixi més la bretxa salarial existent, la qual continua sent elevada (19,69% a Catalunya). Les dones continuen tenint en general salaris més baixos i ocupen majoritàriament sectors molt afectats per l’SMI, com ara el de les treballadores de la llar, el camp, diferents ocupacions del sector de les cures o l’hostaleria… Per tant, l’augment del salari mínim beneficiaria aquests sectors i, conseqüentment, també a les dones.
En matèria de corresponsabilitat, les dones continuen sent les que més treballen, suposant el 73,91% del total de persones ocupades a temps parcial. El motiu d’aquesta desigualtat rau en la vigència del sistema de divisió sexual del treball en l’entorn familiar i d’una cultura patriarcal, per la qual els treballs no remunerats continuen sent sostinguts per les dones.
Si parlem de violències sofertes per la dona, lamentablement cal de nou expressar la nostra rotunda condemna a TOTS els tipus de violències masclistes, i ampliem el focus, especialment en l’àmbit laboral. També condemnem la violència institucional que pateixen les dones víctimes de violència masclista per un sistema que pot no complir tot allò que dicta la legislació.
Tot plegat justifica la necessitat i la importància de la negociació col·lectiva, que considerem que és fonamental per erradicar la violència que s’exerceix en l’àmbit laboral contra les dones. Per això, des de la UGT-Terres de Lleida no ens cansarem de recalcar que és imprescindible la implementació dels plans d’igualtat i la inclusió de protocols de prevenció i d’actuació davant de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe. Negociats i acordats amb la representació sindical a tots els centres de treball; incloses les administracions públiques, així com l’atenció jurídica i sindical a les víctimes.
Aquest 8M, la UGT-Terres de Lleida ens sumem a la reivindicació per assolir una cultura lliure de violències i desigualtats i demanem que es prioritzi una educació transformadora i igualitària des d’edats primerenques. També reivindiquem una atenció de cures i una sanitat que remuneri i valori els qui hi treballen, i que garanteixi el dret a l’avortament pel mètode que cada dona lliurement esculli i en la sanitat pública, sense cap mena de coacció davant la seva decisió. Acabar amb la violència obstètrica i garantir tots els drets reproductius i sexuals de les dones és una prioritat en aquest àmbit.
Davant les violències masclistes, la misogínia, el racisme, la LGTBI-fòbia i el sexisme que afecta les dones de forma desmesurada, unim les nostres veus en aquest #8M.

Related Posts

Leave a comment