La UGT-Terres de Lleida ha expressat avui, en roda de premsa, la seva oposició al Consorci Sistema Integral Sanitari de Lleida (SIS), un cop ha examinat els seus estatuts. Quan aquests es trobin en període d’exposició pública, presentarà les corresponents al·legacions.
La secretària general de la UGT-Terres de Lleida, Núria Solé; el responsable de la FSP a Lleida, Pep González; la representant de Sanitat a la FSP, Montse Duch; i el representant de la UGT a l’hospital Arnau, Antonio Ordóñez, han explicat els arguments en contra d’aquest ens, que significa la porta d’entrada de capital privat a la sanitat pública i una possible privatització futura.
La UGT de Catalunya expressa el seu rebuig a la creació del Consorci Sanitari Integral de Lleida (SIS) ja que:
És un canvi important de model. Sota la modalitat de consorci, es crea el SIS que en un principi serà constituït per:
- Catsalut
- ICS
- Institut de Recerca Biomèdica de Lleida
- Universitat de Lleida
Però posteriorment els membres del Consorci es podran ampliar amb la entrada d’entitats privades sense ànim de lucre que col·laborin o prestin serveis per al SIS.
Tot i que la majoria de vots de l’òrgan de Govern del SIS sempre serà de la Generalitat, l’entrada de capital privat a la governança del sistema públic de salut, és un pas més cap a la privatització del servei, fent que entitats privades siguin les que prenguin part de les decisions de govern del sistema i siguin alhora adjudicatàries de serveis.
EI projecte d’Estatuts i el Conveni de creació del consorci, no han anat acompanyats en cap moment de la memòria econòmica pertinent. EI SIS també podrà fer encàrrecs de gestió. A la pràctica, aquest fet pot comportar que la gestió -tot i que es mantindrà la titularitat de la competència- pugui ser realitzada per entitats alienes a l’administració pública, traspassant les competències al SISeAT.
la participació aliena als membres del SIS la conformen «facultatius qualificats». S’obvia la participació i el control social que representem les organitzacions majoritàries a Catalunya per passar aquestes facultats a persones coneixedores de l’àmbit sanitari i escollits de forma arbitrària. Tot i que se’ns ha promès que la UGT de Catalunya seguirà als òrgans de participació de les regions sanitàries, en cap cas tindrem cap supervisió del SIS.
EI conveni regulador del SIS estableix les condicions de subrogació del personal. Des del nostre punt de vista, es crea una gran inseguretat jurídica per als treballadors i treballadores del consorci. EI personal funcionarial i estatutari passa a subrogar-se en les mateixes condicions passant a ser laboral. La resta de treballadors – és a dir interins, noves contractacions, personal laboral provinent d’empreses públiques- els serà d’aplicació el marc normatiu depenent de l’activitat laboral.