Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘Treballar menys, treballar millor’

Article de José Luis Aguilá, secretari general de la UGT-Terres de Lleida

 

El lema d’aquest Primer de Maig és clar i contundent: ‘Treballar menys, treballar millor’. Perquè en un moment en què la vida es torna cada dia més cara i els canvis geopolítics remodelen les economies globals, la discussió sobre la reducció de la jornada laboral a 32 hores emergeix com un element clau per a millorar la qualitat de vida dels nostres treballadors i treballadores.

 

La implementació d’una jornada laboral més curta no només permetria una millor conciliació entre la vida laboral i personal, sinó que també podria incrementar la productivitat i la creativitat de les plantilles. Tenir més temps per gaudir de la vida, cuidar la salut, passar temps amb la família i participar en activitats de formació contínua és essencial per al benestar de les persones i la seva realització personal.

 

A més, la reducció de la jornada laboral no hauria de ser vista com una pèrdua de temps per a les empreses, sinó com una oportunitat per a la formació contínua dels treballadors. Aquest temps addicional podria ser utilitzat per al reciclatge professional, millorant les competències del personal i adaptant-los als canvis tecnològics i econòmics que ens marca el nostre entorn.

 

Un altre aspecte que ens preocupa, i molt, al territori de Lleida, són les alarmants xifres d’atur, amb una dada ja cronificada: 17.000 persones sense feina. Una ferida oberta que demanda una acció decidida. Necessitem implementar polítiques que garanteixin no només la creació de llocs de treball, sinó la seva qualitat i estabilitat. I tornant al principi, la proposta de reduir la jornada laboral no és només un tema de benestar. Diversos estudis han demostrat que jornades més curtes poden augmentar la productivitat i la satisfacció laboral, tot reduint els nivells d’estrès i millorant la salut física i mental de les persones treballadores.

 

I quan no es crea ocupació de qualitat, ni es garanteixen sous dignes, ni una estabilitat és quan mes a mes continua creixent la dada de treballadors i treballadores pobres, persones que tot i tenir feina, no aconsegueixen escapar de la pobresa a causa dels baixos salaris i la inseguretat laboral. Això es veu agreujat, i cada dia més, per l’encariment continu de la vida, on els lloguers, les hipoteques i els preus dels serveis bàsics com l’alimentació, l’electricitat, el gas i l’aigua, són cada vegada més inaccessibles per a molts.

 

L’actual context geopolític, caracteritzat per tensions internacionals i reajustaments en les cadenes de subministrament, tampoc ajuda. Aquests canvis demanen una resposta flexible i proactiva que protegeixi tota la classe treballadora i asseguri la sostenibilitat de les nostres indústries. La interrelació entre la política laboral local i els esdeveniments globals mai ha estat tan palpable, ni la necessitat de polítiques innovadores tan urgent.

 

Per això aquest Primer de Maig volem fer un cridat a l’acció. Tenim una important tasca al davant, en la qual sindicats, empresaris i administracions competents hem d’anar de la mà per fomentar un entorn laboral que prioritzi la dignitat, la justícia i la sostenibilitat. Amb el suport de tots i totes, podem transformar els reptes en oportunitats i assegurar un futur on ‘treballar menys, treballar millor’ sigui una realitat per a tothom.

 

Visca el Primer de Maig! Visca la classe treballadora! I visca la UGT de les Terres de Lleida!

Related Posts

Leave a comment