Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Avalot i UGT-Terres de Lleida presenten l’informe de la situació dels joves lleidatans

Avalot (Joves de la UGT) i la UGT-Terres de Lleida han presentat avui un informe sobre la situació ocupacional dels joves a la província de Lleida. L’estudi deixa constància de la precarietat laboral dels joves que avui tenen la sort de treballar i de les poques perspectives laborals dels que o bé estan a l’atur, o bé han emigrat a d’altres països.

Presentació Estudi Avalot

La secretària general de la UGT-Terres de Lleida, Núria Solé, i la portaveu nacional d’Avalot, Afra Blanco, han presentat l’informe basant-se en dades extretes dels organismes oficials. En aquest sentit, una de les dades a remarcar és el fet que 9 de cada 10 joves lleidatans menors de 30 anys que té feina treballa amb contracte temporal i precari. La taxa de contractació temporal entre el jovent de les Terres de Lleida a l’agost del 2014 és del 94%, amb un increment del 1,08% en el que portem d’any. “L’evolució de la contractació no és gens positiva, ja que des de l’any 2011 el 93% dels joves contractats ho han estat amb caràcter temporal”, ha assenyalat Afra Blanco. D’aquí que molts d’aquests es converteixen en ‘joves mes a mes’, o sigui, que molts d’aquestes només treballen amb un temps inferior o igual a un mes de durada.

Pel que fa als salaris, destacar que el salari brut anual mig dels joves d’entre 18 i 25 anys era, l’any 2012, de 944,98 euros al mes, davant els 1.023 estipulats l’any anterior. Aquesta quantitat ha anat en clar descens en els anys posteriors (2013 i 2014). Segons Avalot, el fet que a l’estat espanyol el Salari Mínim Interprofessional correspongui a 645,30 euros bruts mensuals –import congelat des de 2013- ‘no ajuda gens a la situació de precarietat de molts joves, amb la conseqüent pèrdua de poder adquisitiu’.

Finalment, i com a tercer bloc de l’estudi, s’observa que des de l’any 2009 fins al 2014 s’ha incrementat en un 23,75% el nombre de joves de les Terres de Lleida que han emigrat per trobar un futur laboral fora.

Entre les reclamacions que, des d’Avalot i el sindicat de la UGT a Lleida es fan, figura:

-Que les empreses vegin els joves ‘com una inversió’ i no com una ‘despesa’. ‘Cal apostar per un patriotisme empresarial’, en paraules de Blanco.

-Incrementar el suport de les administracions a la inversió en R+D.

-Reforma del SOC, amb una orientació i assessorament per a joves en la construcció del seu itinerari formatiu.

-Que el sector financer faci arribar el crèdit a les empreses.

-Facilitar la creació d’altres models empresarials com les cooperatives.

-La derogació de la reforma laboral.

ESTUDI: LA SITUACIÓ DELS JOVES A LES COMARQUES DE LLEIDA set 2014 (1)

Leave a comment