Lleida ha registrat en els primers sis mesos de l’any set accidents mortals, una xifra que en l’àmbit espanyol creix fins a les 276 persones, un increment d’un 23% respecte a l’any anterior. A nivell d’accidents greus (pèrdua d’una extremitat, incapacitat total, quedar en coma…), en són 14 a la demarcació durant els primers 5 mesos de l’any.
“Estem molt preocupats amb les xifres de sinistralitat laboral que estem registrant en els últims mesos a la demarcació de Lleida”, ha apuntat José Luis Aguilá, secretari general de la UGT-Terres de Lleida. “No podem permetre que la gent perdi la vida quan està treballant”, ha afegit. És per això, que des de la UGT exigim als responsables que preguin mesures per evitar que aquestes xifres continuïn augmentant.
Arran dels últims sinistres registrats a Lleida, la UGT s’ha reunit aquests dies amb el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; el cap de Fiscalia de l’Audiència Provincial de Lleida, Jorge Lucía, i la responsable fiscal de la Sinistralitat, Blanca Hernandez; i la cap de la Inspecció de Treball a Lleida, Alejandra Monteagut, per implantar mesures i pal·liar aquesta situació. En aquest sentit, el sindicat va oferir la seva col·laboració amb els tres organismes per tal de minimitzar al màxim aquesta alta sinistralitat.
Per mirar de pal·liar aquesta situació, la UGT aposta també per implantar la figura del delegat de prevenció territorial o sectorial, que vagi més enllà de l’empresa i que no depengui del nombre de persones que hi treballen. “La demarcació de Lleida compta amb petites empreses o microempreses i moltes vegades els empresaris veuen la prevenció com un sobrecost. Però considerem que invertir en seguretat i prevenció és qualitat i garanties de futur”, ha explicat Ramon Moreno, secretari de Política Social i Ocupació de la UGT-Terres de Lleida.
Formació i prevenció
Una altra de les mesures que la UGT fa temps que treballa és la formació dels delegats i delegades de prevenció al centre de treball. “Busquem que aquestes persones portin incorporat al seu ADN la seguretat i la prevenció. I que conscienciïn també a la resta de companys i companyes de prevenció laborals”, ha apuntat Isabel Rodríguez, secretària d’Acció Sindical i Formació.
“La prevenció no s’acaba repartint l’EPI (Equip de Protecció Individual) al treballador en qüestió. S’ha d’activar un protocol de treball i plasmar la normativa per utilitzar les diferents màquines”, ha apuntat Juan José Lucena, secretari d’Organització.
Xavier Perelló, secretari general de la UGT-FICA de les Terres de Lleida, ha qualificat alguns dels accidents laborals com a “crims, ja que alguns dels sinistres no comptaven amb línia de vida o algunes màquines no tenien les proteccions de seguretat pertinents”. En aquest sentit, considera que en aquests casos “s’hauria de tractar el cas com a penal, ja que amb assegurances i diners no se solucionen les morts”. I ha afegit Perelló: “Fins que algú no entri a la presó per un accident d’aquestes característiques no ens en sortirem”.
Per continuar treballant en aquesta línia, la UGT ha convocat el proper 21 de setembre una jornada de treball amb la Inspecció de Treball, la Fiscalia, el Govern de la Generalitat i representants empresarials per analitzar els punts de vista de la dura sinistralitat de les Terres de Lleida.