La UGT-Terres de Lleida, PIMEC Lleida, COELL i CCOO Lleida han presentat aquest dimarts davant la Delegació del Govern a Lleida un informe sobre la percepció que tenen els agents socials més representatius al territori en relació a la fuga d’empreses de Lleida a l’Aragó. En el document, les quatre entitats destaquen la dificultat administrativa que es presenta a Ponent, i a Catalunya en general, fet pel qual demanen a les Administracions Públiques una constant col·laboració publico-privada i mesures per captar i retenir inversions, així com el fet que les ajudes i subvencions per a la implantació empresarial arribin realment a les empreses d’una forma àgil i eficient.
En matèria d’infraestructures i comunicacions, els agents socials han posat de manifest les oportunitats perdudes, com la plataforma logística Ponentia, i han demanat acabar les connexions amb el port de Tarragona i el túnel per millorar l’Eix Transversal. A més, consideren fonamental situar a Lleida com a plataforma logística de Catalunya, per la seva gran extensió de terreny i potencialitats, tal com es preveu al Pacte Nacional per la Indústria. D’altra banda, han explicat la manca de persones treballadores en certs sectors, quan asseguren que a Lleida hi ha talent que es pot impulsar a través de la formació amb un ajust de l’oferta formativa a les necessitats del mercat de treball lleidatà i resolent les preocupants taxes d’atur juvenil, i la baixa qualificació en nivells intermedis. En aquest sentit, han defensat la creació d’una taula pel desenvolupament i l’impuls de l’FP.
Després de constatar que els diferents convenis col·lectius d’àmbit provincial d’ambdues zones i les diferències salarials i laborals no són significatives per determinar que aquest sigui un motiu per la fuga d’empreses, els quatre agents socials han parlat de la manca de sòl industrial, fet pel qual les empreses es traslladen cap a la Franja. Per això, proposen una modificació de la normativa urbanística i una reducció de les restriccions en aquest sentit, i han lamentat els elevats temps d’espera per obtenint resposta de qualsevol tràmit al departament d’Urbanisme.
Finalment, l’estudi també apunta que les tensions polítiques provocades pel procés, poden ser un motiu de desinterès i, per això, demanen als diferents grups polítics posar el focus d’atenció en el teixit productiu i en fer créixer Catalunya, sobretot en aquests context de crisi econòmica per la pandèmia.