Després de mesos d’incompliment legal en matèria de prevenció de riscos laborals, els sindicats UGT i CCOO han obligat Correus a complir amb la llei, constituint el Comitè de Seguretat i Salut a la demarcació de Lleida. Aquest divendres, dia 15 de gener, s’ha constituït aquest comitè, que és l’òrgan legalment previst en el qual l’empresa ha d’informar i donar participació als representants dels treballadors i les treballadores, on a més han de discutir-se, abans que s’implantin, les decisions per a evitar riscos i danys a la salut de les més de 650 persones que treballen en el servei públic postal a la demarcació de Lleida.
Aquesta mesura era una demanda reiterada per totes dues organitzacions sindicals, davant la deficient gestió realitzada per Correus en matèria preventiva enfront de la pandèmia del coronavirus, una malaltia que ha arribat a afectar a gairebé 10.000 treballadors i treballadores de la plantilla en tot l’Estat, sumant les xifres de contagis acreditats i possibles, i els que han hagut de guardar quarantena. El risc d’infecció s’ha vist incrementat en les últimes setmanes, davant l’augment de càrrega de treball que suposen els milions de paquets que es mouen en aquestes dates pel comerç electrònic. Davant d’aquesta situació, l’empresa ha reforçat plantilles i incrementat els horaris de repartiment i atenció en les oficines, però no ha estimat implantar cap de les moltes mesures preventives proposades pels sindicats per a prevenir contagis per Covid-19, fins i tot sent raonables, i entrant dins de les recomanacions que contínuament fan les autoritats sanitàries.
UGT i CCOO consideren un pas important la constitució d’aquest comitè, i esperen que a través d’aquest òrgan puguin implantar-se majors mesures preventives que evitin que Correus continuï ocultant les dades de Covid-19, que a la demarcació de Lleida sumen la greu xifra de 22 contagiats i 67 acumulats. Un fet que comporta exposar al risc de contagi a centenars de treballadors i treballadores, així com als milers de ciutadans i ciutadanes que s’atenen diàriament en les oficines. Tots dos sindicats lamenten que s’hagi de fer amb mesos de retard, i solament perquè l’empresa s’hagi vist obligada.
L’empresa tampoc ha estimat les propostes presentades sobre mesures organitzatives, que evitin que l’increment de treball repercuteix negativament en la salut i seguretat de la plantilla, que es veu desbordada i amb el servei a la vora del col·lapse en els centres de repartiment i classificació, i amb les oficines saturades, sent el normal veure enormes cues d’espera als carrers. El descontentament amb la gestió de Juan Manuel Serrano al capdavant de Correus és un clam dins de l’empresa pública, i a més s’està estenent als veïns i veïnes, així com a ajuntaments de petites localitats, on en l’afany de retallar despeses, s’està suprimint llocs de treball i retallant el servei públic postal.