Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘Ni a la feina, ni enlloc; amb la violència, tolerància zero’

Article de Ramon Moreno, secretari de Política Social i Ocupació de la UGT Terres de Lleida

ramon-morenoUn any més ens trobem davant el 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones i la situació lluny de desaparèixer, no només persisteix sinó que cada dia empitjora en aquesta societat patriarcal. I des de la UGT de les Terres de Lleida, continuem rebutjant rotundament tota mena de violència masclista.

Les xifres són esfereïdores i podem afirmar que aquesta xacra s’ha fet crònica i no sembla que vagi a minvar. El nombre total de dones assassinades per violència masclista comptabilitzades en el tercer trimestre de 2019 a Catalunya ha estat de 10.

A Espanya, des del 2010 s’han registrat a 1.074 dones assassinades per homes. I s’han registrat 88 feminicidis i altres assassinats a dones el 2019.

Les dones estan en una posició de vulnerabilitat perquè les violències segueixen invisibilitzades, naturalitzades i minimitzades per la nostra societat patriarcal.

Mostra d’aquesta violència és la discriminació i la situació de desigualtat que pateixen les dones, que es fan paleses amb diferents manifestacions, sigui física, econòmica o psicològica, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, i que tenen com a resultat un dany o un patiment —físic, sexual i/o psicològic—, tant si es produeixen en l’àmbit públic com en el privat.

Una de les manifestacions més patents de la desigualtat real que encara hi ha en la nostra societat és la presència de l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’entorn laboral. Fet que atempta contra un nombre significatiu de drets fonamentals bàsics de la persona: la llibertat, la intimitat i la dignitat, la no-discriminació per raó de sexe, la seguretat, la salut i la integritat física i moral.

Destacar que un 15,1% de les dones amb feina remunerada va patir algun tipus de discriminació a la feina. Del total de les dones que han tingut una feina remunerada l’últim any, un 1,2% han patit assetjament sexual a la feina. En nombre absolut significa gairebé un total de 18.000 dones.

Una altra de les violències que pateixen les dones en l’àmbit laboral és la bretxa salarial, que se situa en el 23,4% a Catalunya. Se segueix constatant que els homes segueixen tenint uns ingressos econòmics més elevats que les dones, superant-les en més de 6.000 euros.

Des de la Unió General de Treballadors, com a sindicat femenista, demanem més compromís als poders públics, administracions i institucions. Són necessaris més recursos per a polítiques d’igualtat, per poder revertir aquesta situació de discriminació que pateixen les dones en l’àmbit laboral en els vessants que són l’assetjament sexual i per raó de sexe, la bretxa salarial i la cosificació de les dones i, per extensió, en la societat en general.

La UGT de les Terres de Lleida exigim tolerància zero contra la violència masclista i ens sumem a lluitar per l’erradicació de tota mena de conductes de violència contra les dones i per la millora dels seus drets i de la seva protecció, entenent que hem de denunciar i participar activament contra la terrible situació que pateixen les dones, l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe a la feina, inclòs l’assetjament per Internet.

Per això, en l’àmbit laboral, hem iniciat aquest any la campanya «Erradiquem les violències masclistes a la feina. Tolerància zero. Ni a la feina ni enlloc», amb l’objectiu de la prevenció, el suport i la lluita contra la violència masclista i l’assetjament sexual en els centres de treball i en la societat en general, així com promoure la lluita contra les violències i la igualtat efectiva d’oportunitats i no discriminació de la dona, especialment en l’àmbit laboral, i lluitar contra la discriminació.

Com a home, davant aquesta injusta realitat, sento vergonya i indignació. No podem ser còmplices d’aquesta situació. Ens cal, se’ns demora, treballar per unes noves masculinitats que estableixin relacions igualitàries des del respecte i s’oposin de forma proactiva a la masculinitat tòxica del patriarcat i, especialment un dia com avui, contra la violència masclista, sigui física, sexual o psicològica. En definitiva, un compromís en ferm, una aposta per l’equitat de gènere.

Leave a comment