Article de José Luis Aguilà, secretari general de la UGT-Terres de Lleida
‘El país està en deute amb la gent treballadora’. Aquest és el lema del manifest unitari dels sindicats UGT i CCOO per aquest Primer de Maig, i la lluita i el treball d’aquestes organitzacions d’ara endavant. En aquest any llarg de pandèmia s’ha demostrat que els serveis públics i els essencials han estat, i són, imprescindibles. Però també ho són totes aquelles persones que han estat durant aquest temps al peu del canó i no han defallit en l’intent, treballant llargues jornades per poder oferir a la resta el millor d’ells mateixos, respectant al màxim totes les restriccions.
I #AraToca estar al seu costat. Després de més d’un any de crisi sanitària i econòmica, moltes persones es troben avui en situació de necessitat, perquè no arriben a final de mes tot i tenir una feina estable. Tampoc ens podem oblidar de les persones immigrades, que han treballat sense papers durant la pandèmia o que han perdut la seva feina i han quedat fora de qualsevol compensació o protecció. Ni tampoc dels joves, un dels col·lectius més penalitzats, amb una taxa d’atur que, en el cas dels menors de trenta anys, ha augmentat en un quasi 43%.
És per això, que la UGT-Terres de Lleida té clar que #AraToca estar al costat de totes aquestes persones. Cal pressionar en els diferents àmbits de negociació per fer valer el món del treball i les activitats essencials. Cal treballar perquè les polítiques de reconstrucció d’aquest país posin en primer lloc a les persones. Els fons de reconstrucció, transformació i resiliència que ens arriben d’Europa no poden servir per tapar forats, sinó que han de suposar un estímul important i necessari per impulsar un canvi de model productiu i social, que promogui la qualitat de l’ocupació i permeti superar la incertesa i la precarietat.
És intolerable que més de 400.000 persones que tenen un lloc de treball a Catalunya siguin pobres. El model de precarietat laboral actual ha comportat aquesta situació i #AraToca revertir-la. També cal treballar per acabar amb la dualitat del mercat del treball, l’excés de contractació temporal i l’atur juvenil.
#AraToca impregnar de polítiques feministes les relacions laborals. Cal incidir especialment en els plans d’igualtat i avançar cap a la transparència salarial entre homes i dones. La crisi econòmica i sanitària que vivim ha intensificat les bretxes laborals. A les dones, a escala estatal, se’ls apliquen més expedients de regulació temporal d’ocupació que als homes i continuen sent les més afectades per la temporalitat i la parcialitat. Les desigualtats ja existien abans de la pandèmia, però ara encara s’han accentuat més, ja que s’han solapat amb la necessitat de les cures familiars, que majoritàriament recauen en les dones. És per això que diem que la pandèmia de la Covid-19 té cara de dona.
I no ens podem oblidar de totes les persones que es troben avui dia immerses en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), que viuen diàriament la incertesa de no saber què passarà demà. Alguns d’ells, acabaran a l’atur, d’altres podran continuar endavant amb la seva feina. Però mentre tot això passa, batallen cada dia per poder cobrar les prestacions i seguir endavant. És per això, que #AraToca també agilitzar els tràmits perquè tots els ajuts arribin a les persones que els necessiten.
Després d’aquest dur any de pandèmia ens queda molta feina per fer. Moltes batalles i reivindicacions, però no ens rendirem. El diàleg, la concertació i la reivindicació han de ser els elements més importants en la relació amb els empresaris i les administracions amb les quals treballem cada dia. ‘El país té un deute amb la gent treballadora’ i #AraToca lluitar per millorar els nostres drets laborals i les nostres condicions de vida. I ho hem de fer JUNTS, ja que és cert que si caminem sols arribarem més ràpid, però si ho fem junts arribarem més lluny.
Visca la classe treballadora i visca la UGT!