Fa pocs dies coneixíem la notícia que el Sr. Íñigo Méndez de Vigo proposava fer un MIR pels docents, és a dir, aprovar l’oposició i estar dos anys en pràctiques en un centre educatiu. Des de la UGT de les Terres de Lleida creiem que tots els representants públics haurien de pensar les coses abans de dir-les o, com a mínim, consensuar-les amb els representants dels treballadors per arribar a acords. En aquest cas concret, la UGT pensa que abans de res s’haurien de tenir en compte algunes qüestions. El MIR per al personal docent començaria durant la carrera o una vegada s’ha aprovat l’oposició? Perquè, com tots sabem, una persona abans de ser funcionària, acostuma a passar uns anys com a interí o substitut i més quan han de passar entre sis i set anys per tornar a convocar de nou oposicions.
Un altre tema que se’ns planteja és quan cobrarà una persona que estigui fent el MIR? Cobrarà menys que un substitut per fer la mateixa feina? Quin sentit té fer un MIR quan ets funcionari, si ja anteriorment has pogut passar-te treballant com a interí més de dos anys? Per atendre les pràctiques d’aquests nous docents, els hi reduiran hores lectives als docents tutors per poder atendre-les correctament, perquè això suposarà ampliar la plantilla i cobrir aquestes hores… I una altra pregunta: El MIR també el farien els docents dels centres concertats? Preguntes com aquestes són només algunes que ens sobrevenen a un primer cop d’ull.
Amb tot, la sensació que se’ns queda als docents després d’escoltar notícies com aquesta és que tots els problemes que té el nostre sistema educatiu és per culpa dels docents, potser els polítics haurien de pensar en la quantitat de lleis educatives que hem tingut i els consecutius afegits que s’han anat fent intentant tapar escletxes d’última hora. Amb aquest cas des d’UGT Educació de les Terres de Lleida pensem que haurien de ser els polítics i tècnics els millors preparats per redactar i aprovar lleis tan importants com les educatives.
Josep Mª Ibañez, secretari de sector de la UGT – FeSP Educació