Article d’opinió d’Amparo Vidal Masip, secretària d’Acció Sindical i Formació de la UGT-Terres de Lleida
El dia 28 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball. Una diada que té per objectiu promoure el treball segur, saludable i digne i que serveix també per recordar a les víctimes d’accidents de treball o malalties d’origen laboral.
La sinistralitat laboral és un problema social important. Els darrers anys les estadístiques segueixen mostrant un increment inacceptable dels accidents a la feina i malalties derivades. L’augment de la precarietat i la reducció de la inversió en prevenció en són dos dels grans factors causants. Malauradament, any rere any ens topem amb la mateixa tònica, estadístiques que no reculen i que amaguen un fet inadmissible: treballadors i treballadores que perden la vida a la feina.
Des de la UGT-Terres de Lleida ens proposem en aquesta data tan assenyalada recordar a totes aquelles persones que hi ha rere aquestes xifres. Les que han patit les pitjors conseqüències d’unes condicions de treball nefastes i precàries, així com d’una falta de cultura preventiva.
Aquest any ens trobem enmig d’una situació de crisi mundial de salut pública amb unes greus conseqüències per a la població i, evidentment, una repercussió important en la salut laboral. Per això, cal fer un esment especial a les víctimes de la Covid-19 i a totes les persones treballadores que estan garantint els aspectes bàsics de la nostra societat, posant en risc la seva salut i, massa vegades, les seves pròpies vides.
La situació sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest la feblesa de la prevenció de riscos laborals. S’ha produït un evident empitjorament de les condicions de treball, que, juntament amb la desregulació i precarització dels models de contractació, l’augment de l’atur, els expedients temporal de regulació d’ocupació, la flexibilitat laboral en els nous contractes, o la devaluació salarial, entre altres, són factors que tenen una repercussió directa en la salut laboral dels treballadors i treballadores. Seguim en un escenari de mercantilització de la prevenció. Una situació insostenible que posa en escac i mat la seguretat de les persones a canvi d’escatimar costos.
És per això, que des de la UGT-Terres de Lleida denunciem i denunciarem les carències que actualment tenen molts llocs de treball. I també vetllarem per l’acompliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i les normes que la despleguen. Perquè, desgraciadament, encara hi ha molts, massa, accidents laborals.
És important posar de manifest que molts accidents laborals es podrien evitar amb un bon pla de prevenció, amb informació i formació, tan necessàries per a un acompliment segur de l’activitat laboral. En la situació en què ens trobem, en la qual encara no podem parlar d’una activitat laboral normal i ordinària, la tasca de prevenció pren especial rellevància. La tornada a l’activitat s’ha de fer amb les garanties necessàries per protegir la seguretat i la salut de les persones treballadores. Calen mesures preventives i organitzatives per a empreses i treballadors i treballadores, per prevenir el risc de contagi i per planificar una tornada a la feina segura.
El nostre objectiu és clar. Tenim un fort compromís per estar a prop dels delegats i delegades i donar-los tot el suport i la formació necessària per poder desenvolupar la seva tasca sindical amb garanties. Una tasca essencial per a garantir la seguretat i la salut als llocs de treball.
És la nostra obligació reivindicar els nostres drets com a treballadors, exigir unes polítiques laborals actives per a tots els sectors i reclamar polítiques públiques en salut laboral, així com més control de l’administració sobre l’aplicació d’eines de prevenció de riscos laborals a totes les empreses.
Avui, i cada dia, demanem una feina segura i lliure d’accidents.