Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Presentació de la memòria AMIC a Lleida

L’ASSOCIACIÓ AMIC ADVERTEIX QUE LA IRREGULARITAT SOBREVINGUDA PER MANCA DE FEINA ESTÀ DEIXANT A FAMÍLIES D’IMMIGRANTS AL MARGE DEL SISTEMA 
 
L’Associació d’Ajuda Mútua als Immigrants de Catalunya (AMIC) presenta la Memòria de les dades de Lleida, que registren un increment del 8% en el global de les consultes
Núria Solé, David Papiol i Rosa Guixé (tècnica del servei AMIC a Lleida).
Les 4 oficines d’Amic a Lleida –associació que pertany a la UGT i que té el suport de la Diputació de Lleida- van atendre 1.919 consultes de persones immigrants, la qual cosa representa un increment del 7,98% en el nombre d’usuaris i d’un 9,7% en el nombre de consultes. Segons ha explicat avui la secretària general de la UGT a Lleida, Núria Solé, en roda de premsa, la majoria de les consultes són per:
  1. Nacionalitat (obtenció, denegació, recursos…)
  2. Renovacions d’autoritzacions
  3. Consultes relacionades amb familiars de ciutadans de la UE
  4. Ajudes econòmiques i prestacions socials
  5. Arrelament social i reagrupament familiar
Precisament, en el cas de les renovacions, es donen cada vegada més casos de ‘irregularitat sobrevinguda’, lligada a la manca d’una feina estable i que acaba afectant a tota una família que deixa en situació d’il·legalitat al nostre país. En aquest sentit, David Papiol, secretari de Moviments Socials i Igualtat de la UGT i president d’AMIC, ha advertit que s’han detectat casos de famílies immigrades que ‘tenen por’ a viure amb normalitat per aquesta situació ‘sobrevinguda’. “Un immigrant pot portar 3 anys treballant, però, al quedar-se sense feina, automàticament es troba en situació d’irregularitat, amb la qual cosa pot arrastrar a aquesta situació a tota la seva família’, ha remarcat Papiol. Per la seva part, Núria Solé ha recordat que la reforma laboral actual també està propiciant encara més aquest tipus de realitats.
Pel que fa a la resta de les dades de l’estudi, cal destacar que el 63,88% de les persones ateses han estat dones. També, gairebé del 50% d’atencions són de persones que ja porten vivim entre 5 i 10 anys a Catalunya i el 40% porten més de 10 anys. Una altra dada negativa d’aquesta memòria del 2014 és que 6 de cada 10 persones ateses no treballava, encara que la majoria ho podria fer (per la seva situació documental).
Pel que fa al tipus de feines, la majoria treballen en el sector agrícola i ramader, però, cada vegada s’està donant més l’economia submergida, que és ja –en el total de les atencions- d’un 4,42%.
El Servei d’AMIC  té el suport de la Diputació de Lleida.
Finalment, Papiol ha explicat algunes de les campanyes reivindicatives que porta a terme AMIC, com el demanar el tancament del CIE ‘per infringir molts dels drets fonamentals de les persones’, i, també, una altra per sol·licitar el dret a vot de les persones estrangeres.

Leave a comment