Delegats i delegades de la UGT i CCOO de Correus s’han concentrat aquest dijous al matí a Lleida per denunciar el desballestament de l’empresa pública més gran del país i exigir al Govern la inclusió de l’empresa i del servei postal públic a l’agenda de Recuperació, Transformació i Resiliència del nostre país. Una mobilització que s’emmarca dins el calendari d’accions previst per tot l’Estat per exigir a la Direcció de Correus, amb Juan Manuel Serrano, el seu president, al capdavant que cessi les polítiques actuals i reivindiqui un model de Servei Postal Públic sostenible, eficaç, modern i eficient.
Els dos sindicats adverteixen del clar canvi de rumb de la companyia pública, passant-la d’un model postal, amb una clara missió de servei públic a la societat, a un model logístic, de negoci pur, al servei del mercat. Un fet que a la demarcació de Lleida ja està portant conseqüències: retallades d’ocupació, tancaments de centres i reducció d’atenció al client en zones rurals. En aquest sentit, Bea Bonilla, secretària general de la UGT-FeSP de les Terres de Lleida, ha fet una crida a la ciutadania: “Demano a tothom que exigeixi que li portin les cartes fins a casa seva. Visquin on visquin. Ningú ha de fer quilòmetres per recollir un paquet. És un dret constitucional rebre aquest servei i ningú pot impedir-ho”.
UGT i CCOO també denuncien que s’estan externalitzant certs serveis, rendibles per a la companyia, i que s’està cedint, regalant o malvenent el patrimoni immobiliari històric de Correus. Així mateix, i en el marc d’aquest mateix pla de desmantellament que denuncien els sindicats, UGT i CCOO consideren inacceptable la tisorada del finançament públic per a la prestació del servei públic postal, que ha quedat fixada per al futur en 128 milions d’euros, gairebé 100 milions menys dels 220 milions acordats en la Comissió Mixta Foment amb UGT i CCOO al 2017. Finançament que, per a l’any 2021, s’ha quedat en uns ridículs 110 milions en la Llei de Pressupostos, la qual cosa deixa al correu públic en una posició d’extrema feblesa.
La primera fase de mobilitzacions s’allargarà fins al proper mes de juny i inclourà accions provincials i autonòmiques. No obstant, els treballadors i treballadores de Correus no descarten aturades parcials i convocatòries de vagues generals. L’objectiu és donar a conèixer a les diferents institucions, ajuntaments, governs regionals, així com a l’opinió pública, quina és la situació de Correus, cap a on volen dirigir a l’operador públic i el model de Servei Públic Postal que defensen UGT i CCOO. En aquest sentit, els dos sindicats ja han avançat que continuaran les protestes mentre la Direcció de Correus no pari la seva agenda de desballestament i fins a convèncer al Govern que resituï a Correus com a projecte de futur del nostre país.