Principals dades d’atur i contractació del mes de gener a Catalunya:
- El 2020 s’inicia a Catalunya amb 393.682 persones en situació d’atur, 5.558 persones més que al mes de desembre, sent així el pitjor més de gener dels darrers 5 anys.
- A nivell interanual les dades sobre l’atur ens indiquen que el model de creació d’ocupació que s’està impulsant està perdent força. Així, respecte a les dades de fa un any, aquest mes de gener l’atur només ha baixat en 4.694 persones (-1,2%), dades que es troben molt lluny a les d’anys anteriors:
- A l’Estat espanyol, l’atur se situa en 3.253.853 persones, amb un increment de 90.248 persones (+2,85%) respecte al mes passat, però amb una reducció de 31.908 persones respecte a l’any anterior (-0,97%).
- Intermensualment l’atur s’ha incrementat a totes les províncies catalanes, tot i que interanualment també s’ha reduït a totes elles. Cal assenyalar que els majors increments de persones a l’atur s’ha produït a les províncies de Barcelona (+2.973 persones) i Tarragona (+1.372 persones), acumulant el 78,2% del total del increment.
- Aquest mes l’atur creix tant entre les dones (+2.984 dones, +1,37%) com entre els homes (+2.574 homes, +1,52%). Les dones representen el 56,3% del total de l’atur d’aquest mes.
- Creix l’atur juvenil en 1.233 joves (+1,5%) respecte al mes anterior, tot i que en termes interanuals decreix en un 6,2%.
- Creix també l’atur entre persones immigrants en relació amb el mes anterior (+1.233 persones, +1,5%), i es manté en els mateixos números que l’any passat (39 persones menys a l’atur). Aquest col·lectiu representa el 20,76% del total de l’atur.
- Per sectors, en relació amb el mes anterior, l’atur s’incrementa fonamentalment als serveis (+6.024 persones), a la indústria (+444 persones) i a l’agricultura (+210 persones). Per contra, es redueix a la construcció (-542 persones) i en el col·lectiu sense ocupació anterior (-578).
- Intermensualment cau l’afiliació a la seguretat social en 39.727 persones. En relació amb l’any anterior, l’afiliació s’ha incrementat en 57.491 persones.
- Tot i l’increment de l’atur, la contractació ha crescut respecte al mes anterior (+21.334), però respecte l’any passat el nombre de contractes ha estat un 9,1% inferior (-25.280 contractes).
- El 15,1% de la contractació realitzada durant aquest mes ha estat indefinida. Respecte el gener de l’any passat, s’ha mantingut el volum de contractes indefinits però s’ha reduït amb força el nombre de contractes temporals realitzats (-10,4%).
- La taxa de cobertura de prestacions per desocupació se situa en el 67%. Així, 879 de les persones registrades a les oficines de treball, el 33%, no cobren prestació o subsidi per desocupació.
- El 42,65% del total de les persones beneficiàries d’una prestació (110.990 persones) perceben una prestació no contributiva (430 euros de mitjana).
- El 61,5% del total de l’atur registrat cobra una prestació màxima de 430 euros o no cobren res (256.994 persones).
Valoració i propostes de la UGT de Catalunya
Amb les dades que coneixem avui no podem fer una valoració positiva: tot i l’augment de la contractació i l’inici de les rebaixes, al mes de gener torna a incrementar-se l’atur i a caure l’afiliació a la seguretat social, després de la campanya nadalenca. El nostre mercat de treball novament mostra la seva cara de l’estacionalitat, la temporalitat, i la contractació de curta durada.
A més, en termes d’atur aquest gener ha estat el pitjor gener dels darrers 5 anys amb el major increment d’atur respecte el mes anterior. Aquesta dada junt amb que en termes interanuals l’evolució de l’atur es troba estancada amb reduccions molt petites respecte anys anteriors, posa de manifest que el nostre mercat de treball no està creant ocupació ni en quantitat ni en qualitat i que cada vegada li costa més absorbir persones en situació d’atur.
Davant tot això des de la UGT de Catalunya reclamem:
- Derogar de manera immediata les reformes laborals imposades, perquè només han servit per precaritzar encara més el nostre mercat de treball, i impulsar i reforçar el diàleg social i la negociació col·lectiva per construir un nou model de mercat de mercat de treball, basat en la creació d’ocupació de qualitat i l’estable.
- Impulsar un canvi urgent de polítiques econòmiques i d’ocupació, i un canvi del model productiu basat en una política industrial, amb més inversió en innovació, formació i coneixement.
- Traslladar a la negociació col·lectiva els acords assolits al AENC i l’ AIC, per a què cap conveni estigui per sota dels 14.000 euros anuals, i l’increment de l’SMI fins al nivell europeu, 1.000 euros, perquè les persones treballadores recuperin el seu poder adquisitiu.
- Utilitzar la contractació indefinida i la jornada completa com a model general de la contractació laboral, i implementar en les empreses el registre de la jornada i el control horari com a eines per lluitar contra el frau de la contractació temporal, la contractació parcial fraudulenta i involuntària, les hores extraordinàries no compensades i els baixos salaris.
- Reforçar el paper de la inspecció de treball dotant-la de recursos econòmics i amb més personal perquè tingui més eines per perseguir el frau en la contractació temporal, les falses cooperatives, la utilització de falsos autònoms, la falsa parcialitat, i les hores extraordinàries realitzades fora del previst per la llei.
- Dotar el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb més recursos humans i econòmics i impulsar unes polítiques actives d’ocupació públiques de qualitat, que esdevinguin serveis permanents en el temps i no vinculades a convocatòries.
- Garantir la protecció social a les persones que perden la feina i que tenen més dificultats per retornar al mercat de treball, amb una reforma global, integrada i consensuada de la protecció assistencial per desocupació, dotant-la de més estabilitat, més cobertura i més intensitat protectora.