Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Un 33% dels joves lleidatans no poden emancipar-se

Uns 23.500 joves de la demarcació de Lleida, d’entre 18 i 30 anys, no poden emancipar-se a dia d’avui, el que suposa un 33% d’aquest col·lectiu. Així ho ha explicat Elena Ferrero, portaveu nacional d’Avalot, Joves de la UGT, qui ha presentat avui dimecres l’informe ‘Emancipació juvenil a Catalunya’. En aquest sentit, ha explicat que les principals barreres per deixar l’habitatge familiar són les lamentables condicions laborals que tenen els joves a dia d’avui i els alts preus de l’habitatge.

avalot-informe-lleidaTenint en compte les dades de l’Agència Tributària de l’any 2016, el salari mitjà a Lleida entre les joves de 18 i 25 anys era de 6.413 euros bruts anuals i de 14.828 euros bruts anuals entre les joves de 26 a 35 anys. Unes xifres molt baixes si les comparem amb els preus dels lloguers. I és que un jove d’entre 18 i 25 anys que volgués emancipar-se a un pis d’uns 80 metres quadrats, hauria de destinar el 83,8% del salari brut anual per poder-lo pagar. Per contra, a un jove d’entre 26 i 35 anys, li suposaria un 36,2% del seu salari brut anual.

Si es plantegés comprar una vivenda de segona mà, també d’uns 80 metres quadrats, a un jove d’entre 18 i 25 anys li suposaria el sou íntegre durant 14 anys. Si parlem d’un jove d’entre 26 i 35 anys, la hipoteca s’emportaria el seu sou íntegre durant sis anys.

I no sols això. En molts casos, aconseguir una vivenda accessible suposa que no estigui en les condicions que hauria d’estar. Per aquest motiu, el secretari general de la UGT-Terres de Lleida, José Luis Aguilà, ha demanat un compromís per part de les autoritats locals per inspeccionar totes les vivendes que es lloguen a la demarcació i obligar-los a complir uns requisits mínims. Així mateix, també ha sol·licitat un registre general de pisos, per evitar que cada vegada més s’incrementi la “borsa de frau”.

Per tots aquests motius, des d’AVALOT i des de la UGT-Terres de Lleida es demana a l’administració pública unes condicions laborals dignes per a tots els joves; la derogació de les reformes laborals; una regulació del preu de l’habitatge; un creació d’un cens d’habitatges; i contractes de lloguer de mínim 15 anys per garantir una estabilitat, entre d’altres propostes.

Leave a comment