Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

UGT-FICA demana que no es criminalitzi els treballadors i treballadores del camp i exigeix responsabilitats a les empreses i a l’administració

temporers-campLa UGT-FICA de Catalunya denuncia el tracte discriminatori d’alguns consistoris com el d’Aitona que, en una comunicació al veïnat, ha demanat “a tots els treballadors de centrals de fruita i del camp que per tal d’evitar contagis limitin la seva activitat en espais públics i privats i, una vegada finalitzada la jornada laboral, romanguin a les seves cases i únicament surtin al carrer quan sigui estrictament necessari”.

Considerem bàsic no estigmatitzar aquest col·lectiu, que no és culpable de la situació de precarietat laboral a què es veuen abocats. El virus no entén de fronteres, però sí de precarietat laboral. I des de fa anys, campanya rere campanya, el nostre sindicat ha denunciat que existeixen al sector focus de precarietat laboral on enguany, a causa de la pandèmia, s’està estenent la Covid-19. Així doncs, la crisi sanitària no fa més que posar en evidència els focus de precarietat laboral que des de fa anys denunciem.

Ara bé, si bé no hem de criminalitzar el col·lectiu de treballadors i treballadores del camp que pateixen aquesta situació, sí que és més necessari que mai assenyalar els culpables: grans empreses que han fet una crida de treballadors i que no n’han volgut assumir la responsabilitat d’acollir-los en condicions. Són les mateixes empreses que campanya rere campanya denunciem perquè paguen els seus treballadors per 40 hores setmanals, quan les seves jornades són de fins a 12 hores diàries, incloent sovint dissabtes i festius.

En aquest sentit, des del sector del camp de la UGT FICA de Catalunya ens mostrem decebuts per la inacció del govern. Des de l’inici de la campanya ja els advertíem de la situació que es podria generar, però el Govern va decidir que el Procicat no fos un protocol sinó unes simples recomanacions que, a hores d’ara, demostra la seva ineficàcia. Cal un protocol fort i, si és necessari, legislar perquè existeixi una normativa d’obligat compliment i un control des de l’administració per evitar el desempara d’aquest col·lectiu de treballadors i treballadores d’aquestes grans empreses, que a més del desprestigi de la campanya comporten una competència deslleial pel que fa als preus de la fruita.

Leave a comment