Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Reafirmació sindical i lluita contra l’ús abusiu de la legislació laboral, principals objectius del 15è Congrés de la UGT de Catalunya

image4

Camil Ros, que aspira a rellevar a Josep M. Àlvarez al capdavant del sindicat, també ha centrat com a eixos del congrés la recuperació de salaris i l’equiparació de les empreses de serveis integrals a les ETT

Aquest matí s’han presentat en roda de premsa les línies principals del 15è Congrés de la UGT de Catalunya, que se celebrarà del 6 al 8 d’abril a Terrassa, en commemoració dels 40 anys de la celebració de la primera assemblea del sindicat després del franquisme.

El secretari d’organització, Jordi Camallonga, ha explicat que hi participaran 405 delegats i delegades -150 dones i 255 homes- en representació dels 150.000 afiliats i afiliades del sindicat: 286 ho faran des de la regió metropolitana i 117 de la resta de Catalunya. També ha explicat que els delegats i delegades han presentat 176 esmenes al text de la Ponència Base.

‘Som drets. Som lluita’, el lema del 15è congrés de la UGT de Catalunya, pretén reforçar l’ADN de la UGT de Catalunya, caracteritzat per la suma de singularitats, com ha explicat Laura Pelay, secretària d’Estat del Benestar i Treball. “En primer lloc, el nostre sindicat és aixopluc de diversos drets, que són garantia d’igualtat. En segon lloc, som lluita, perquè la resignació no és sinònim de sindicalisme, i perquè hem de recuperar tot allò que hem perdut en aquests anys de crisi“, ha subratllat.

Camil Ros, secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya, ha destacat la importància d’aquest congrés per traçar la sortida d’una crisi que, malauradament, encara cueja les pitjors de les seves conseqüències. “Ens pensàvem que el pitjor era la destrucció de l’ocupació, però ara ens trobem que la poca gent que troba feina ho fa en situació de pobresa i no pot arribar a fi de mes“, ha lamentat. És per aquesta raó que Ros aposta perquè el congrés abordi un doble objectiu principal: la lluita contra la precarietat laboral i contra l’ús abusiu de la legislació laboral actual. Cal derogar la reforma laboral.

En aquest sentit, aquesta lluita es vertebra entorn diferents eixos. “Una de les grans resolucions que surtin d’aquest congrés és obligar les administracions a equiparar les empreses de serveis integrals amb les empreses de treball temporal; és a dir, que si una empresa vol externalitzar un servei, que ho faci a costa dels seus beneficis, no del salari dels seus treballadors i treballadores“, ha denunciat Ros, qui ha fet menció específica del col·lectiu de les cambreres de pis, que quan estan contractades per una empresa de serveis integrals cobren fins a un 40% menys que aquelles que es regeixen pel conveni que els pertoca.

Així mateix, Camil Ros ha reivindicat, en termes de negociació col·lectiva, que es recuperin totes les retallades salarials i de condicions laborals efectuades amb el pretext de la crisi. I, fora de la negociació col·lectiva, situar la necessitat d’unsalari mínim de 1.000 euros que revifi el consum i eviti que la sortida de la crisi no generi més desigualtat i pobresa.

D’altra banda, el nou congrés ha d’exigir a les administracions una aposta decidida per acabar amb les mesures d’austeritat i centrar-se en una política de creació d’ocupació, lluita contra la pobresa, i establiment d’un model productiu de futur. “Si parlem de turisme, parlem de precarietat laboral; si parlem d’indústria, parlem de tancament d’empreses; i si parlem de sector públic, parlem de retallades. Aquesta és l’economia de país que tenim i de la que hem de sortir“, ha denunciat Ros.

Aquest serà també un congrés de reafirmació sindical, per trencar estereotips. Ros ha parlat de la necessitat d’estendre el sindicat encara més a aquells llocs on encara no ha arribat. El secretari general adjunt, Matías Carnero, ha reforçat aquesta necessitat: “cal recuperar aquells espais on hem perdut pes i influència, i alertar de la importància de la sindicalització“. Carnero ha apuntat quina serà la nova organització del sindicat, per ser més àgil a l’hora de donar resposta als problemes de la ciutadania. “El nou sindicat s’articularà en tres grans federacions: indústria, serveis públics i serveis privats” i tindrà una importància preeminent la sectorització. Aquestes tres federacions inclouran entre 20 i 25 sectors. “Hem d’apropar-nos on està la veritable activat sindical: als centres de treball i als territoris“.

Per últim, Camil Ros ha confirmat que està treballant en una candidatura per liderar la UGT de Catalunya com a secretari general, i en la qual comptarà amb Matías Carnero en la nova figura de president.

Leave a comment