Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘Què hem de fer?’

Article de José Luis Aguilà, secretari general de la UGT-Terres de LleidaUn altre mes més ens trobem amb les dades d’atur, on queda de manifest que aquest continua acarnissant-se amb els majors de 45 anys, un col·lectiu que suposa gairebé el 53% del total d’aturat de Catalunya. I és que tot i el descens del nombre de desocupats -el menor en un mes de març des del 2012-, l’atur segueix incrementant-se entre els majors de 45 anys, les dones, els joves i els immigrants.ugt-logoA Lleida, l’atur s’ha reduït respecte al mes anterior només un 0,12% -26 persones-, mentre que a Tarragona i a Girona aquesta dada ha estat una mica superior -1,95% i 1,96%, respectivament-. És cert que s’han signat més contractes indefinits que el mes passat, tot i que són menys que els d’ara fa un any.

Per aquest motiu, des de la UGT-Terres de Lleida no podem valorar de manera positiva les dades de l’atur d’aquest mes de març. Per una banda, les xifres registrades són les més baixes des de l’any 2012, però paral·lelament, també ha crescut el nombre de persones que no cobren prestacions per desocupació.

En plena pre-campanya electoral ens agradaria saber què pensen fer els diferents partits polítics i els seus candidats i candidates per frenar aquest degoteig que de forma fluctuant marca les notícies cada primer de mes. I que fora de l’estadística és una realitat aclaparadora a moltes llars del territori. Tornarem a sentir fórmules magistrals per sortir-nos-en, però la realitat tornarà a ser la mateixa de sempre. Passades les eleccions…

Nosaltres creiem que és necessari derogar les reformes laborals, per injustes, inútils i ineficaces, que no han fet més que precaritzar, encara més, el mercat de treball. Apostem doncs per impulsar i reforçar el diàleg social i la negociació col·lectiva.

Entenem que s’ha de construir un nou model de mercat de treball, basat en la creació d’ocupació de qualitat i estable, amb més inversió en innovació, formació i coneixement. També apostem per la contractació indefinida i la jornada completa. I per reforçar el paper de la inspecció de treball, per perseguir amb més intensitat el frau en la contractació temporal, les falses cooperatives, els falsos autònoms, l’incompliment dels convenis col·lectius i la discriminació en la contractació.Necessitem implementar de forma efectiva el registre de la jornada i el control horari, tal com estableix el Reial Decret Llei 8/2019, del 8 de març, i així contribuir a corregir la situació de precarietat, els baixos salaris que afecten a molts i molts treballadors i treballadores, qui pateixen abusos en la seva jornada laboral. Volem que els salaris comencin a recuperar  el poder adquisitiu perdut i que cap conveni estigui per sota dels 14.000 euros anuals.Senyors candidats i candidates, sense garantir la protecció social a les persones que perden la feina i que tenen més dificultats per retornar al mercat de treball, difícilment aconseguirem mantenir uns bons nivells de cohesió social.

És només una opinió i com ja va dir algú… “algú ho havia de dir”.

Leave a comment