Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘Escoles rurals’

Article de Josep Mª Ibañez, secretari de la UGT-FeSP Educació de les Terres de Lleida

Actualment, a Catalunya hi ha 315 escoles rurals de les quals 278 són ZER i 61 escoles aïllades. Al 2015 n’hi havia 338; això vol dir que 23 escoles han tancat durant aquests anys, i si parlem de tot l’Estat ja són més de 500. A més a més, Lleida és la província amb el major número de pobles de Catalunya.

ugt-logoResulta trist veure com les administracions ignoren que per a una adequada promoció rural, l’escola unitària és el primer element ja que el tancament d’una escola rural suposa l’inici de la decadència del poble. Els avantatges d’estudiar en una escola rural són clars, només amb la convivència de distintes edats en una mateixa classe ja es fomenta la solidaritat i la igualtat entre alumnes de diferents anys. I és que, una escola rural és en sí mateixa un laboratori de renovació escolar. Si hi ha una cosa destacable en aquestes escoles és la implicació de la comunitat educativa, i és tanta aquesta implicació, que mai, permetran la ruïna d’aquesta escola perquè saben que és el cor del seu poble. Llàstima que el Departament d’Ensenyament participi en tot això veient  l’educació com una despesa i no com una inversió, i que, com diu el meu company Pep, el Departament ni tan sols es plantegi la modificació del sistema actual de càlcul de plantilles que no fa més que perjudicar la pervivència d’aquests tipus de centres.

Des de la FeSP–UGT Educació de les Terres de Lleida demanem que el Departament d’Ensenyament i les administracions s’impliquin en trobar solucions a aquest fet, perquè fent-ho ajudaran al repoblament i la revitalització d’aquests petits pobles, patrimoni de la nostra terra.

Leave a comment