Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La UGT-Terres de Lleida adverteix que Interior posa en risc el patrimoni natural amb el tancament del 50% de les torres de guaita

La Federació de Serveis Públics (FSP) de la UGT-Terres de Lleida ha denunciat avui que el departament d’Interior està posant en risc tot el patrimoni natural català tancant la meitat de les torres de guaita, punts estratègics en la lluita contra el foc.

Foto Roda de Premsa
Jordi Òdena, Júlia Lisbona, Pep Gonzàlez i Xavier Pifarré.

El secretari general de la FSP a Lleida, Pep Gonzàlez, ha demanat la reobertura de tots aquests punts ‘ja que no suposen un cost econòmic elevat’, així com ampliar a finals d’octubre la campanya contra el foc. González ha assenyalat que a la Generalitat li està suposant molts més diners les decisions que ha de prendre davant el tancament d’aquests punts, ja que, per cada avís de columnes de fum de ciutadans anònims ha d’activar un dispositiu que consta en vehicles terrestres i de vegades aeris. Amb professionals als llocs de guaita, aquestes alarmes són molt més fiables. El responsable del Comité Intercentres al departament d’Interior, Jordi Òdena, ha comentat que l’objectiu d’Interior no és altre ‘que el desmantellament d’aquests punts’. A Lleida, se n’han tancat 7 des de l’any 2009.

Actualment, el Parc Nacional d’Aigüestortes, per posar un exemple, no compta amb cap torre de guaita operativa. Així mateix, de les càmeres de vigilància tèrmica amb que Interior vol substituir aquests punts no estan funcionant com s’esperava. Per la seva part, la professional d’una torre de guaita de les terres de Lleida, Júlia Lisbona, ha qualificat de greu error aquest tancament progressiu i ha recordat que els ‘guaites’ són professionals formats que formen part de la cadena que lluita contra el foc. Lisbona ha recordat que aquests punts es van dissenyar per situar-los en llocs molt estratègics des d’on es controla gran part del territori, però, per ser operatius al 100%, han d’estar tots operatius. Lisbona ha explicat que els boscos, sense aquestes torres,  corren un greu perill pel foc i també per la nul·la gestió que s’ha fet pel que fa a la neteja dels mateixos.

Leave a comment