Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La Generalitat obre la porta a la privatització del sistema sanitari català amb la creació del Consorci Integral de Salut Lleida

El Consell de Direcció del Servei Català de la Salut va aprovar ahir a la tarda la constitució del Consorci Sanitari Integral de Salut Lleida (SIS Lleida), que unifica la gestió de tots els centres sanitaris públics de la província de Lleida, és a dir, els centres de l’ICS (els més importants l’Hospital Arnau de Vilanova, Hospital de Santa Maria i Centres d’Atenció Primària), la XHUP i serveis socials.

La UGT de Catalunya ha votat en contra de la creació d’aquest consorci perquè:

1. Es creen les condicions perquè es pugui privatitzar la sanitat pública a la província de Lleida, ja que a partir d’aquest moment les entitats privades sense ànim de lucre podran formar part dels òrgans de govern del nou ens. Des de la UGT de Catalunya denunciem que el nou sistema perjudicarà la qualitat assistencial i no garantirà l’equilibri territorial, és a dir, una atenció sanitària pública de qualitat per a tota la població de la demarcació.

2. El Govern ha realitzat tot el procés de creació d’aquest consorci sense cap tipus de debat parlamentari, transparència ni interlocució social, tot i tractar-se d’una decisió molt rellevant que suposa el canvi del model sanitari consensuat l’any 1990 en la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC). A més, des del nostre sindicat entenem que el procés també vulnera la llei de creació de l’ICS, ja que la Generalitat decideix fragmentar aquest ens saltant-se tot el procés administratiu (entre d’altres, el debat parlamentari).

3. Ens preocupa la situació laboral dels treballadors i les treballadores dels diferents ens que ara s’unificaran en el nou consorci. Volem denunciar la situació d’inseguretat jurídica en què es troben, ja que no sabem quin conveni se’ls aplicarà, ni quines condicions laborals i salarials tindran, tot i que temem que la intenció serà una equiparació a la baixa.

arnau_web

El personal de l’ICS es transferirà al nou consorci, però aquest només tindrà personal laboral. Això significa que les places de l’actual personal interí s’amortitzaran i només podran ser contractats laboralment. Pel que fa al personal funcionari, la plaça serà subrogada pel nou consorci, però no coneixem en quines condicions. Tanmateix, als documents hi ha un reconeixement explícit que no es mantindran tots els llocs de treball.

L’únic objectiu d’aquest procés és abaratir els costos de la sanitat a costa dels i les professionals però també dels usuaris i usuàries, perquè el servei es ressentirà.

Leave a comment