Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La FETE-UGT analitza l’evolució de l’alumnat i el professorat a Lleida en els darrers 5 anys

LA FETE-UGT conclou que les retallades en professorat han fet augmentar mig punt l’abandonament escolar a Lleida de joves de 16 a 24 anys

 Ramon Moreno i Javier Giménez (FETE Lleida)

La Federació de Treballadors de l’Ensenyament (FETE-UGT Terres de Lleida) han fet balanç avui del darrer curs i han presentat un estudi en el que constaten el descens en el nombre de professors que hi ha hagut a la província de Lleida en els darrers cinc anys.

El secretari general de la FETE a Lleida, Ramon Moreno, ha explicat que en el curs 2008-09 i 2012-2013 el nombre d’alumnes a Lleida entre Primària i Secundària han augmentat en 6.290, mentre que pel que fa a professorat se n’han perdut 46. El responsable de l’ensenyament públic al sindicat, Javier Giménez, ha assenyalat que el departament d’Ensenyament ha intentat pal·liar aquest descens de professors amb un augment de l’horari dels docents i un augment d’alumnes per aula, la qual cosa ha comportat una pèrdua d’atenció individualitzada i d’atenció a la diversitat (precisament en els alumnes amb més necessitats).

“Aquestes retallades afecten plenament al moll de l’os del nostre sistema públic d’educació malgrat el discurs que pugui fer la consellera dient que les retallades no afecten a la qualitat de l’educació”, ha apuntat Moreno.

La principal conclusió, però, del sindicat, és que aquestes retallades de professorat han significat, entre d’altres aspectes, que en el darrer any s’ha produït un augment de mig punt, de joves entre 16 i 24 anys, que en l’acabar l’obligatòria no continuen cap tipus d’estudi; trencant-se, al 2013, una reducció del percentatge d’abandó escolar que es portava des de feia 5 anys (al 2008 era del 32,9%; baixà al 24,2% al 2012; i al 2013 s’ha pujat fins al 24,7%). La FETE adverteix sobre aquest canvi i l’atribueix directament a la conjunció de retallades i moment actual de crisi, que també afecta molts joves que veuen com no poden treballar un cop finalitzen els seus estudis. Javier Giménez ha recordat que a Europa la mitja d’abandonament escolar es trobar en l’11,5% i es plantegen ja rebaixar-la al 10% en sis anys.

És per això que la FETE-UGT de Lleida proposa:

  • Aturar les retallades
  • Augment de les plantilles que facilitin la reducció d’alumnes a l’aula i l’horari lectiu del professorat.
  • Potenciar l’ensenyament individualitzat, l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives i l’atenció a la diversitat.
  • Crear als instituts el gabinet d’orientació acadèmica i professional.
  • Augmentar el personal destinat als Equips d’Atenció Psicopedagògica, actualment totalment desbordats.

Accedeix a l’Estudi

Leave a comment