Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘El sector carni, en el seu moment més crucial per la subcontractació’

Article d’Antonio Rodríguez, secretari general de la FICA-Terres de Lleida

Estem en un moment crucial per al futur del sector i dels 80.000 treballadors i treballadores que treballen. La UGT fa anys que lluita per eradicar el frau que han suposat les falses cooperatives de treball associat al sector carni i d’escorxadors d’aus i conills, cooperatives que han anat augmentant durant aquests últims anys de crisi, que han enriquit a uns quants a costa de les males condicions laborals i salarials d’aquells treballadors que obligaven a ser socis cooperativistes si volien un lloc de treball. Però en condicions tercermundistes, prop de l’esclavitud, on la dignitat i els drets laborals es deixaven penjats a la porta d’entrada de l’escorxador o de la sala d’especejament, amb jornades maratonianes d’entre 11 o 12 hores, o inclús més, sense horari, sense poder reclamar res o t’acomiadaven, on la prevenció de riscos senzillament no existia i on els salaris són entre un 30 i un 35% inferiors als dels treballadors per compte aliena als quals se’ls aplica el conveni.

ugt-logoDes de la UGT impulsem la taula del sector carni a nivell de Catalunya. Fruit d’aquestes reunions, la Generalitat de Catalunya ha aprovat la modificació de la Llei de Cooperatives. Un fet amb el qual s’inicia un canvi radical en l’actitud de l’administració i per fi les inspeccions que es duen a terme demostren que hi ha una sessió il·legal de treballadors i que a més aquests han de passar al règim general de la seguretat social a l’entendre que són treballadors per compte aliè. Però això no era suficient; calia traslladar la problemàtica a la resta de l’Estat espanyol. I per fi es crea la taula Tripartita -Govern central, organitzacions empresarials de càrnies i escorxadors d’aus i organitzacions empresarials-, per buscar una solució global per eradicar les cooperatives i donar-li una solució a la subcontractació.

CONVENI COL·LECTIU ESTATAL CARNI
UGT al costat de les 5 organitzacions empresarials del sector arriben al dia 22 d’octubre a un preacord per a la signatura del conveni col·lectiu després de mesos de negociació i que només signa el sindicat UGT. Aquest preacord recull la majoria de les reivindicacions del nostre sindicat. El preacord recull: un increment salarial del 2.5% per a cada un dels tres anys de vigència 2018-19-20, amb clàusula de revisió salarial tècnica al final del període dels 3 anys; un increment addicional de l’antiguitat que passa del 25% al 30%; que els auxiliars de veterinària estaran dins del grup dels Tècnics no titulats; igual salari per a les dones; protocol d’assetjament; poder compactar el permís de lactància; que qualsevol tipus de subcontractació o empreses de servei estaran dins l’àmbit del conveni, és a dir, mateix salari; també s’acorda portar la subcontractació i les cooperatives a la taula Tripartida per buscar una solució global a la subcontractació per a tot el sector.

VAGA A VALL COMPANYS
UGT ni dóna suport ni secunda la vaga convocada per CCOO en el grup Vall Companys. És més, estem en contra, ja que considerem que és una vaga oportunista en un moment en què les negociacions del conveni estan avançades i ja hi ha un preacord per la signatura del conveni col·lectiu, al que esperem es sumin els companys de CCOO. Creiem que la solució per acabar amb les falses cooperatives i la subcontractació irregular s’ha de fer des d’un context global i que serveixi per a tot el sector i no només per a una sola empresa. A més no entenem com poden signar un mal acord amb el Grupo Jorge, al qual UGT no es va sumar per entendre que no garanteix ni la internalització directa dels cooperativistes, ni l’antiguitat i on els treballadors segueixen tenint els mateixos problemes que abans de l’acord i ara exigeixen molt més.

Leave a comment