Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

L’atur a la demarcació de Lleida creix en 1.663 persones al mes d’abril

atur_oficinaLleida ha tancat el mes d’abril amb un total de 23.479 persones desocupades, unes dades que han augmentat en 1.663 persones respecte del mes anterior, en plena crisi del coronavirus, segons dades facilitades pel Ministeri de Treball. Els sectors més afectats són els serveis, la construcció i la indústria.

En l’àmbit català, les dades són desoladores. En aquest sentit, des de l’inici de l’estat d’alarma, l’atur s’ha incrementat en 72.596 persones i s’han destruït 130.856 llocs de treball. És per això que des de la UGT de Catalunya es reclama que es posi en marxa de manera urgent una renda mínima conjuntural i extraordinària, així com que es faciliti, garanteixi i s’agiliti la tramitació de les prestacions per ERTO.

Principals dades d’atur i contractació del mes d’abril a Catalunya:
Principals dades d’atur i contractació del mes d’abril a Catalunya

Valoració i propostes de la UGT de Catalunya
La crisi econòmica i laboral provocada per la pandèmia de la Covid-19 continua reflectint-se en les dades que coneixem avui, amb un gran impacte sobre l’atur, la contractació, l’afiliació a la seguretat social i les prestacions a Catalunya, tot i que no recullen les 704.718 persones treballadores afectades pels 95.874 Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) presentats des de l’inici de la situació d’estat d’alarma, ja que no es comptabilitzen com a persones en situació d’atur.

Tot i això, aquest mes a Catalunya s’han perdut 89.842 llocs de treball, amb una caiguda d’afiliació a la seguretat social d’un 2,64% en un mes, i 133.968 llocs de treball respecte al mateix mes de l’any anterior. L’atur registrat a Catalunya se situa en 467.810 persones, la xifra més alta des del mes de maig de 2016, amb un increment de 50.763 persones en un mes i de 86.212 persones en un any, l’augment més gran de l’atur en un mes, superior inclús a l’increment més gran produït durant la crisi iniciada al 2008 (+32.525 persones al gener de 2009). I també cau la contractació, tant la indefinida, com la temporal.

Des de l’inici de l’estat d’alarma, l’atur s’ha incrementat en 72.596 persones (març i abril) i s’han destruït 130.856 llocs de treball (caiguda mitjana de l’afiliació març i abril).

La UGT de Catalunya reclama:

  • Posar en marxa, de manera urgent, una renda mínima conjuntural i extraordinària que doni cobertura als centenars de milers de famílies que estiguin fora de tots els circuits de protecció econòmica i social fins que es faci realitat la Llei d’Ingrés Mínim Vital.
  • Facilitar, garantir i agilitar la tramitació de les prestacions a les persones associades als ERTO i altres persones que han estat acomiadades a conseqüència de l’estat d’alarma.
  • Garantir la reincorporació al seu lloc de treball de les persones en situació d’ERTO si perllonguen els expedients de regulació temporal d’ocupació en aquells sectors en els quals sigui necessari.
  • Garantir els ingressos a les persones i famílies més vulnerables.
  • L’aplicació immediata de les mesures socials aprovades per tal de garantir l’habitatge, lloguers i hipoteques, els subministraments bàsics, protecció a persones treballadores en situació de vulnerabilitat (empleades de la llar i treballadors i treballadores temporals).
  • Una revisió exhaustiva de tots els ERTO de força major per part de l’administració.
  • Incloure als ERTO per Covid-19 els treballadors i treballadores fixos discontinus, per garantir les condicions d’igualtat amb la resta de la plantilla.
  • Incloure els treballadors i treballadores d’ETT acomiadats arran de la crisi sanitària en l’ERTO que efectuen aquestes empreses.
  • Controlar i garantir els salaris dels treballadors i les treballadores a la contractació pública.
  • Que les empreses i a les administracions compleixin amb l’obligació de garantir la seguretat i la salut de tots dels treballadors i les treballadores consensuant i establint les mesures i els protocols necessaris per desenvolupar el seu treball.

Leave a comment