Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘Retallades’ a la formació d’adults

Article de Josep Mª Ibañez, secretari de la UGT-FeSP Educació de les Terres de Lleida

La paraula “retallades” és una paraula que avui dia sona obsoleta i antònima del que avui és la recuperació econòmica així que, ¿per què encara llegim i escoltem aquesta paraula a Catalunya? Pregunta que no pot ser més que retòrica perquè el Departament tampoc ens respon.

ugt-logoQue l’educació d’adults està patint una retallada, és un fet, i ho evidencia que durant aquest curs s’han suprimit 22,5 docents de centres d’adults a tota Catalunya. Concretament a Lleida, han estat sis els professors i professores de GESO (Graduat en Educació Secundària Obligatòria per a persones adultes) els suprimits. Una supressió que el Departament d’Ensenyament ha portat a terme durant el mes de maig, abans de fer la preinscripció al mes de juny i la matrícula al setembre, que dius…, com pot ser? Doncs sí, ho han fet.

La supressió d’aquests dos grups s’ha produït en els dos únics centres de Balaguer i Cervera on es fa GESO, i això què vol dir?, que ni a la comarca de la Noguera (la més gran de Lleida, per cert) ni a la comarca de la Segarra no hi haurà cap classe presencial on un adult pugui anar treure’s la ESO, i per tant, si ho volen fer s’hauran de desplaçar uns quants quilòmetres. I no només això, sinó que durant aquest curs, hi ha hagut alumnes matriculats als curs de GESO i ara, amb  l’eliminació d’aquest cursos, es troben penjats a veure què fan per acabar-ho. Parlant amb professionals d’aquest centres em constaten que cada vegada són més els estrangers que venen a estudiar algun curs, i cada vegada venen més preparats, és a dir amb un nivell acadèmic més alt, la qual cosa significa que cada vegades són més els que reclamen començar i acabar un curs de Graduat per obtenir un treball.

Fa uns quants cursos, amb el BOOM!!! dels centres de formació d’adults sí que hi va haver molta publicitat al respecte per part del Departament, però des de fa un temps cap aquí aquesta publicat ja no es veu i es troba a faltar… ¿És possible que el Departament vegi que unes bones dades de matriculació als centres d’adults siguin una amenaça per al seu model educatiu a la ESO i Batxillerat?, no ho sabem…, però no hauria de ser així ja que els centres d’adults responen a unes demandes concretes d’una part de la societat que vol reprendre el seus estudis, reciclar-se o començar de nous.

Per aquest motiu, des de la FeSP-UGT Educació de les Terres de Lleida denunciem aquesta tisoretada per part del Departament i lamentem profundament que no opti per la reducció de ràtios i la qualitat de l’ensenyament enlloc de veure l’educació com una despesa i no com una inversió.

Leave a comment