Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘No cal donar treva a les falses cooperatives del sector carni i d’escorxadors d’aus i conills’

Article d’Antonio Rodríguez, secretari general d’UGT-FICA Lleida

Portem anys de lluita sindical tant UGT com l’altre sindicat majoritari contra les falses cooperatives de treball associat, que en els últims anys aprofitant els temps de crisi han anat en augment d’una forma alarmant. A principis dels 2000 vam intentar limitar el seu ús i així ho deien els convenis nacionals tant d’escorxadors d’Aus i Conill com del conveni Nacional de la Indústria Càrnia. Més tard amb la complicitat de la Generalitat vam impulsar la modificació de la llei de cooperatives a Catalunya. A més, davant la modificació i les denúncies sindicals a les falses cooperatives, la inspecció de treball està desclassificant a la majoria d’elles per entendre que no són pròpiament cooperatives. En aquest sentit, l’únic que aporten els cooperativistes és mà d’obra barata i en unes condicions laborals tercermundistes, on no tenen cap tipus de protecció, ni del conveni de referència, ni horaris, ni festius i no participen ni en les assemblees de la cooperativa, ni de bon tros en cap tipus de presa de decisions de la mateixa.

ugt-logoAra que per fi estem veient la llum al final del túnel, ja que s’estan desclassificant a cooperatives com Servicarne i les inspeccions, a més de multes a milionàries, està obligant a donar d’alta a la Seguretat Social com a treballadors per compte d’altri als cooperativistes en les empreses industrials i als grups del sector carni i d’escorxadors.

En les negociacions dutes a terme en els dos últims mesos per UGT i CCOO (després d’una convocatòria de vaga) amb el grup Jorge per laboritzar als treballadors de la cooperativa i així de pas evitar una multa que podria estar rondant els 40 milions d’euros o més, a la negociació va assistir com a mediador el senyor Ginesta com a secretari general del Departament de Relacions Laborals. El senyor Ginesta no ha fet de mediador sinó de part forçant a un pre-acord que no beneficia els cooperativistes i només a l’empresa. Aquest és el motiu pel qual els representants del nostre sindicat UGT van abandonar la taula fins a dues vegades. La signatura d’aquest preacord signat pel grup Jorge i per CCOO està supeditada a l’aprovació d’unes autoritzacions municipals per part de l’ajuntament de Santa Eugènia de Berga, un xantatge en tota regla que així ho manifesta l’alcaldessa d’aquesta localitat, que està rebent el suport d’altres municipis.

UGT està en contra d’aquest pre-acord. En primer lloc, perquè és un preacord que l’empresa supedita a aquests permisos municipals. Què tindran a veure els treballadors que no tenen l’obligació de laboritzar-los? I menys encara, els treballadors de Mollerussa? On està l’acord definitiu?

El preacord recull que l’ús de les cooperatives finalitzava abans del 31 de juliol. Però: Per què no recull que l’1 d’agost han d’estar els treballadors donats d’alta en el règim de treballadors per compte d’altri i en quina empresa? (Suposadament una mercantil aliena al Grup Jorge) Quant temps passaran a formar part de les empreses del grup Jorge on estan realitzant el seu treball amb les condicions de categoria i antiguitat?

UGT no va en contra dels drets dels treballadors i seguirem lluitant i denunciant perquè aquests treballadors provinents de les falses cooperatives de treball associat tinguin els mateixos drets des del primer dia que els treballadors a les empreses que han de contractar-los.

Leave a comment