Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ‘Aquest 1 de Maig, primer les persones’

ugt-logoArticle de José Luis Aguilà, secretari general de la UGT-Terres de Lleida
El lema de la mobilització d’avui ho diu molt clar: ‘Més drets, més igualtat i més cohesió. Primer les persones!’
Aquest Primer de Maig volem remarcar que abans de treballador s’és persona i que la classe treballadora està patint més que ningú les bufetades de la crisi i de les reformes laborals. Volem destacar l’esforç d’aquells qui dia a dia estan al peu del canó per seguir tirant endavant un lloc de treball, una família, un país.
I és molt trist saber que alguns d’ells tot i tenir una feina i un sou, segueixen sent pobres. Com a sindicat, això no ho podem permetre. És inadmissible que les persones que treballen siguin cada dia més pobres i no en tinguin prou amb treballar vuit hores. És per això que els principals protagonistes d’aquest 1 de Maig són ells, la diana per part de les reformes laborals, qui més pateixen i qui més s’impliquen.
A la demarcació de Lleida, 9 de cada 10 contractes signats són temporals. Contractes amb una durada d’un mes o d’un mes i mig… amb horaris intempestius i condicions fredes i més mercenàries que mai. Situacions com les que es registren en sectors castigats com el de les ‘kellys’, el comerç, al camp… fan que es cronifiqui encara més la precarietat laboral i la pobresa a la demarcació.
Per la seva banda, els funcionaris han vist reduït un 17% en l’última dècada el seu poder adquisitiu per les retallades i congelacions dels anys més durs de la crisi, malgrat ser un col·lectiu clau en el funcionament dels serveis bàsics a les persones i que treballen sotmesos a una gran pressió. Ells també fan autèntics miracles per tirar la seva tasca endavant, per continuar atenent a tots i cadascun dels seus pacients/usuaris, malgrat les retallades econòmiques i de drets que estan patint en els últims anys.
Creiem que és molt important que el nou Govern recuperi la Negociació Col·lectiva que la reforma laboral s’ha carregat i evitar així que es quedin sense cobertura quan la patronal o l’empresa no vol signar. Necessitem que el conveni d’empresa no pugui empitjorar les condicions dels convenis col·lectius del sector. Reclamem que es modifiqui l’article 42 de l’estatut dels treballadors per garantir les condicions de treball de l’empresa principalment en les empreses subcontractades.
I no podem oblidar-nos de les deficients infraestructures per les quals ens desplacem quan circulem per la demarcació de Lleida, com la fatídica N-240, l’N-230… entre moltes altres.
Però no tot són males notícies. Aquest Primer de Maig també ens agradaria destacar un dels grans triomfs del sindicat enguany: l’erradicació en certa mesura dels falsos autònoms. El cavall de batalla de la UGT-FICA de les Terres de Lleida durant els últims mesos. Gràcies a una dura batalla contra aquesta greu situació, s’ha aconseguit reduir el nombre d’afectats i treure a la llum una situació que quedava amagada i que hi havia empreses que feien ulls clucs. Els Governs i la Inspecció de Treball s’ha posat a treballar de valent gràcies a la denúncia sindical. Encara queda un llarg camí per fer, però s’ha fet un gras pas endavant. I ens sentim molt orgullosos!
I tot això ho ha aconseguit gent que es deixa la pell diàriament treballant per aquesta classe treballadora, malgrat que el seu centre de treball cau a trossos com és el cas de l’edifici dels sindicats. Una reivindicació històrica, reclamada des de fa més de 20 anys i que encara segueix a l’aire.
Ens trobem davant d’un Primer de Maig durant el qual es commemoren dos fites històriques: per una banda, la creació fa 100 anys de l’Organització Internacional del Treball; i el centenari de l’aprovació del decret que fixava la jornada laboral de vuit hores a l’Estat Espanyol, a conseqüència de la vaga dels treballadors i treballadores de La Canadenca. Un fet que ens recorda que les conquestes socials s’han aconseguit sempre amb la reivindicació i la unió dels treballadors i treballadores. És per això que des de la UGT-Terres de Lleida fem una crida a la mobilització, per lluitar pels nostres drets i continuar reivindicant contractes, sous i feines de qualitat. Centrant tots els esforços en un únic objectiu: Primer, les persones!

Leave a comment