Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

OPINIÓ: ’28 d’abril: Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball’

Article de Juanjo Lucena, adjunt a la Secretaria General de la UGT-Terres de Lleida

Juanjo-Lucena-opinio

En un dia tan assenyalat com avui, tocar mirar enrere i veure què estem fent com a societat, com a sindicats, com a empreses, com a persones que integrem el món laboral… amb un objectiu clar: crear un entorn laboral més segur i saludable per a totes les persones treballadores.

Si analitzem les xifres de l’any passat i el que portem de 2022 no podem estar satisfets. El preu que hem de pagar com a societat per no fer tot el que ens correspon a nivell de prevenció de riscos, ha estat i és molt car. I és que en aquests 16 mesos, han perdut la vida un total d’onze persones; nou durant el 2021 (principalment del sector de la construcció) i dos més des de principi d’any.

Per evitar que aquestes xifres continuïn augmentant, és vital que existeix la figura del delegat de prevenció; persones formades en aquesta matèria, que treballen conjuntament amb l’empresa, i eviten aquest tipus de sinistres. I és que en general, en tots els sectors, la causa d’aquests accidents són la falta de protecció individual o col·lectiva, la falta d’avaluació de riscos i la manca de protocols de seguretat.

És per això, que és indispensable crear llocs de treball lliures de riscos laborals, que s’aconsegueixen analitzant les conseqüències de l’espai, adoptant mesures preventives, així com formant i informant de forma preventiva i amb una correcta vigilància de la salut.

I no ens podem oblidar de la Inspecció de Treball, qui ha de reforçar les visites a les empreses, per garantir el compliment de la normativa per part d’aquestes. Des d’UGT proposem que s’assoleixi la ràtio d’un inspector per cada 10.000 treballadors, seguint les recomanacions de l’Organització Internacional del Treball (OIT) (avui dia la ràtio és d’1/13.000).

Des del sindicat, també denunciem l’estancament i l’immobilisme en els casos que arriben a l’administració; així com la no ampliació de quadre de malalties professionals. Un exemple clar d’això és l’absència de les patologies relacionades amb els riscos psicosocials en el Cuadro Español de Enfermedades Profesionales. En aquest sentit, per a la UGT és imprescindible que la Covid-19 sigui inclosa al llistat de malalties professionals espanyol dins del Grup 3 (causades per agents biològics), en línia amb l’establert pel Marc Estratègic de la UE en matèria de salut i seguretat en el treball 2001-2027.

A més, i en aquesta línia, el sindicat considera que aquesta mesura ha de fer-se extensiva a altres col·lectius de professionals, ja que s’estan deixant desemparats a molts treballadors i treballadores que estan exposats al risc de contagi per Covid-19. És per això, que la UGT, en el marc de les negociacions de la futura Estrategia Española de Seguridad y Salut en el Trabajo 2022-2027, considera fonamental la revisió del llistat de malalties professionals, per dotar-lo de perspectiva de gènere; així com també establir la periodicitat en la qual aquest quadre ha de revisar-se.

Desgraciadament, les empreses, topen cada any amb les mateixes pedres: manca de plans de prevenció adequats i una falta de mitjans de protecció individuals i col·lectius. És per aquest motiu, que com a sindicat hem de ser capaços de conscienciar a totes les empreses que la prevenció és una inversió i un estalvi. Primer de tot en vides i salut, i segon, en recursos econòmic, tant per a les empreses com per a les administracions. Al final, sempre sortirà molt més car, emocionalment i econòmicament, la manca de prevenció, que una correcta política de prevenció a les empreses.

I abans d’acabar, i en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, no podem oblidar-nos dels centenars de delegats i delegades de prevenció de riscos que hi ha a Lleida. Persones que cada dia vetllen per la salut i la prevenció als seus centres de treball. A tots ells, volem agrair-los la seva feina en aquesta tasca sindical tan important.

Estem convençuts que amb la implicació de tots i el treball conjunt de totes les parts, aconseguirem uns centres de treball molt més segurs, i una activitat laboral en la qual esperem que ningú més hagi de perdre la vida.

Leave a comment