Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La UGT denuncia dos nous tancaments de punts de guaita a les comarques de Lleida

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) del departament d’Interior de la Generalitat ha decidit aquest 2014 no activar dos punts més de guaita a les terres de Lleida (7 a tota Catalunya). Concretament el de Collades del Pedró-El Pont de Bar (Alt Urgell) i el de El Pont de Suert (A l’Alta Ribagorça). Aquests 2 tancaments se sumen als ja tres que es van tancar l’any passat, i als quatre que Interior ha anat tancant progressivament des de l’any 2009 a la demarcació lleidatana.

Dels 85 punts de guaita existents fa dècades a tota Catalunya, actualment al 2014 només en queden 50, es a dir, s’han reduït més del 40%. La UGT-Terres de Lleida qualifica d’error greu aquesta decisió, ja que els guaites són el personal qualificat que porta a terme tasca de vigilància de vital importància. Avisen amb rapidesa, precisió i professionalitat de les columnes de fum en el seu inici, informant de les característiques que ajudaran a l’hora de planificar la seva extinció, per tal que no es converteixin en un gran incendi forestal –per exemple, com ha passat actualment amb algun dels darrers focs-.

Guaita

La UGT rebutja l’argument de la Generalitat justificant aquests tancaments en la racionalització de recursos, ja que els guaites pertanyen a la categoria laboral amb el sou més baix de tota l’administració. La despesa dels punts de guaita és molt menor que la que es genera indirectament en haver d’activar molts efectius de Bombers a cada trucada de mòbil de avís de ciutadans o la despesa derivada de a instal·lació i manteniment de càmeres automatitzades que, suposadament, haurien de millorar la tasca de vigilància.

És per això, que el sindicat creu imprescindible mantenir aquests punts i reborir tots els que s’han tancat des de l’any 2009. El sindicat ha enviat una carta a ajuntaments, consells comarcals, entitats i associacions demanant-los-hi la seva cooperació i que a la vegada enviïn una petició (que el mateix sindicat adjunta a la carta) al departament d’Interior i dirigida al conseller Ramon Espadaler defensant el No Tancament dels Punts de Guaita i la Reboertura de la Resta de Punts.  

Leave a comment