Scroll Top
logo_ugt
Avinguda de Tortosa, 6 – 25005 – Lleida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Exposició i documental sobre mestres durant la república, a la UdL

A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta. Durant més de 75 anys la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador.

L’agost del 2010, amb motiu de l’exhumació d’una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica. Una història, gairebé al límit de l’oblit, que s’ha pogut recuperar gràcies als testimonis dels qui el van conèixer o van sentir parlar d’ell, però també a partir dels textos del mestre i de les redaccions dels seus alumnes que es van editar a l’escola. (Contraportada del llibre “Antonio Benaiges, el mestre que va prometre el mar”. Editorial Blume 2012)

Benaiges era membre de la Cooperativa Freinet que s’organitzà a l’octubre del 1933 en una reunió del grup de mestres “Batec” a Puigverd de Lleida

De les fotos fetes pel Sergi Bernal durant l’exhumació de la fossa de La Pedraja sorgí l’exposició “Desenterrant el silenci” que es pot veure del dijous 4 de desembre al 15 de gener, al Centre de Cultures i Cooperació de la UdL (Biblioteca de Cappont), c/ Jaume II, 67 de Lleida.

cartell exposició (2)

I el dijous dia 11 de desembre, a les 6 de la tarda, al mateix Centre de Cultures de Cappont, el Sergi Bernal presentarà l’exposició “Desenterrant el silenci” i projecció del documental “El Retratista”, al voltant de la figura del mestre Benaiges.

cartell El Retratista (2)

Leave a comment